Selasa, 24 November 2009

Petua Kecantikan Omak

video

Salam buat semua,
Apo kabar? Minggu ni tak ke mano-mano ko? Omak dan abah kau banyak dapat kad jemputan kenduri kawin orang kampung dan kengkawan abah kau punya anak. Setiap Sabtu dan ahad kami tak dapek kemano-mano. Nak ziarah korang pun tak sompek kerano hal kawin ni ler. Jadi, jemputan Leha dan lakinyo terpakso omak pospon lepas raya Haji nanti. Yolah, omak paham korang rindu kek kitorang, tapi kawin korang diorang datang, takkan kawen anak-anak diorang omak dan abah nak buat donno ajo, tak fairlah kan?

Oklah, kali ini omak nak cerito pasal kecantikan. Mesti korang tertanyo-tanyo apahal omak kali ni hah, dah buang tebiat ko dio? Tak,tak. Omak waras lagi, belum time nak mati lagi, cumo nak ingatkan korang pasal kecantikan dan produk kecantikan yang ada di pasaran. Banyak sangat. Sampai tak tahu nak pilih yang mana? Sebelum omak pergi lebih jauh, omak setuju, kecantikan itu penting buat seorang pompuan macam kito, samo pentingnyo dengan seks dalam rumah tanggo. Beratus-ratus ringgit korang belanjo bila time gaji, beli facial, body lotion dan lain-lain. Omak paham sumo tu. Omak tak marah, malah omak setuju kalau korang pakai tu semua untuk pikat hati laki. Tapi, jangan tersalah pilih! Dah banyak orang rosakmuko pasal salah pilih produk. Tak sesuai dengan kulit, tak ada logo halal, malah beracun sehingga mencacatkan muko. Jadi, omak nak beri nasihat, manolah tahu kalau-kalau berguno pada korang.

Mulo-mulo korang tengok wajah omak dulu maso anak-anak daro. Bergetah. Semuo jejako tergilo-gilo kek omak. Tapi omak pandai kontrol ayu. Tak ado tergedik-gedik macam bebudak sekarang. Kono puji sikit, dah nak sedokah barang berhargo dio. Bodoh! Walaupun atok korang motong getah jo, tapi omak tetap amalkan petuo kecantikan cara lamo. Omak maintain keayuan omak sampailah omak bernikah dengan abah korang. Abah korang maso tu solja (soldier), askarlah. Kerja gomen (government) pulak tu. Bilo abah kau masuk meminang, atok dan wan korang terus setuju. Kata dio terjamin maso dopan ekau. Lagipun omak tengok abah korang bertubuh saso, macam Rambo, otot berketul-ketul badannyo, terutamo bahagian XXXnyo. Omak raso tentu super power ni, maklumlah askar, aktif! Bilo dah beranak tigo, omak raso ado perubahan tang muko terutamo gigi omak yang dah mulo jongang. Omak kaji punya kaji, rupanyo perubahan tu pasal aktiviti agresif ranjang omak dan abah kau, terutamo adegan kurik -kulum. Tapi omak tak peduli. Biarlah jongos asal abah kau tetap sayang omak. Memang betul, omak bahagio sampai kini pasal omak ikut sajo apo yang disuruhnyo.

Jadi kek bawah ni, omak tunjukkan kesan buruk tersalah pilih make-up yang omak jumpo kek internet. Tengoklah yo? Kesemua gambar tu hah hanyolah hiasan semato-mato.


Selalulah membasuh muko dengan air bersih@ berwuduk



Kesan tersalah makan pil kecantikan dan pembedahan yang tak menjadi!


Muka rosak dah teruk



Yang ini pulak bukan muka aja buruk, perangai pun tak semenggah!
Itulah akibat tak nak dengar nasihat orang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan